Životní podmínky 2018

Český statistický úřad organizuje v roce 2018 každoroční výběrové šetření o životních podmínkách domácností v České republice pod názvem „Životní podmínky 2018“ (EU-SILC), které navazuje na předchozí ročníky tohoto šetření.

Smyslem tohoto zjišťování je získávat dlouhodobě srovnatelné údaje o sociální a ekonomické situaci obyvatel v celkem 34 evropských zemích. Dalším cílem je získat data pro výpočet ukazatelů peněžní a materiální chudoby. 

Šetření se uskuteční na území celé České republiky v 11 575 domácnostech, z nichž se 6 825 zúčastnilo šetření již v předchozích letech. Všechny domácnosti byly do šetření zahrnuty na základě náhodného výběru provedeného počítačem. 

Vlastní šetření se bude konat až do 27. května 2018 prostřednictvím speciálně vyškolených tazatelů. Do šetření budou zahrnuty všechny osoby, které mají ve vybraném bytě obvyklé bydliště. Aktivní účast občanů na tomto významném statistickém šetření a jejich ochota spolupracovat s ČSÚ je pro nás nesmírně důležitá a umožní nám získat řadu důležitých informací o sociální situaci domácností v ČR, které nelze zjistit žádným jiným způsobem. 

Terénní pracovníci zapojení do šetření se budou prokazovat průkazem tazatele a příslušným pověřením, které je ve spojení s občanským průkazem opravňují k provedení šetření Životní podmínky a které jim vydá Krajská správa ČSÚ v hl. m. Praze, popř. průkazem zaměstnance ČSÚ. Ve všech fázích zpracování je zaručena anonymita zjištěných údajů a získaná data jsou důsledně chráněna podle přísných požadavků zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů, a podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Všichni pracovníci zúčastnění na zjišťování a procesu zpracování dat jsou vázáni mlčenlivostí o všech šetřených skutečnostech ve smyslu § 16 zmiňovaného zákona o státní statistické službě. 

Bližší informace podá RNDr. Jana Šídlová, pracovnice Krajské správy ČSÚ v hl. m. Praze pověřená řízením šetření Životní podmínky 2018, tel.: 274 052 084.

Dopis ČSÚ, Životní podmínky 2018 (pdf, 417 kB)
Zveřejněno: 09.02.2018 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 2277 x