17. listopad

Česká republika dnes slaví Den boje za svobodu a demokracii. Připomíná si tak události z roku 1939, následně i 1989, které vedly k pádu komunistického režimu. 

Svátek si dnes připomnělo i vedení Městské části Praha 16, starosta Karel Hanzlík se svým zástupcem Miroslavem Knotkem a tajemníkem úřadu Pavlem Jiráskem. Společně zasadili strom do nové platanové aleje v areálu středního odborného učiliště v ulici K Cementárně a položili květiny u dvou radotínských lip. 

Strom republiky byl vysazen v ulici Václava Balého roku 1968, Strom svobody a demokracie před dvěma lety, u příležitosti 30letého výročí sametové revoluce. Najdete ho v Loučanské ulici.

„Připomínka 17. listopadu, významného mezníku v našich novodobých dějinách, je neustále velice důležitá. Je to zásadní akt uvědomění si národní svébytnosti, svobody a demokracie, které ještě ani v současné době nejsou v mnoha zemích samozřejmostí, uvádí radotínský starosta Karel Hanzlík.

„Výstražná je i skutečnost, že se nejedná o země, které jsou naším hranicím vzdáleny tisíce kilometrů či jsou na jiném kontinentu. Jedná se o země, jež jsou velice blízko a v nichž se postupně více a více ukrajují demokratické principy svobody slova, tisku a jsou zastrašováni či dokonce likvidováni političtí konkurenti,“ dodává Hanzlík.

Zveřejněno: 17.11.2021 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1636 x