Debata k železnici opět on-line

V pořadí čtvrtá debata ke stavbě železniční trati se uskutečnila 19. ledna na radotínské radnici. Konala se v on-line prostředí, záznam je k dispozici pro všechny zájemce na radničním YouTube profilu.

Akci moderoval radotínský místostarosta Miroslav Knotek. O realizovaných pracích a o nejbližších plánech na železnici pohovořil Michal Krošlák ze Správy železnic, tedy za investora stavby. Debaty se zúčastnil i hlavní stavbyvedoucí Radek Filip ze společnosti Eurovia CS (zhotovitel). Následovaly dotazy od občanů.

On-line debata k železnici, 19.1.2022
On-line debata k železniční trati, 19.1.2022
Místostarosta Miroslav Knotek (vpravo), Michal Krošlák ze Správy železnic (investor stavby) a Radek Filip (Eurovia CS - zhotovitel) 

Jak uvedl Michal Krošlák, původně měla být stavba ukončena v červenci letošního roku. Správa železnic slibuje její dokončení letos v prosinci. Důvodem jsou výrazné změny projektu, požár trakční měnírny ve Velké Chuchli a stavba měnírny nové, ale i nedostatek personálu, jehož příčinou je covid-19.




Tunýlek v Prvomájové
Mezi významné části rekonstrukce železnice v Radotíně patří stavba mostu v Prvomájové. V současné době tady chodci mohou projít, možné to bude až do července letošního roku. Pak se podchod uzavře, stavbaři začnou s rekonstrukcí druhé poloviny mostu. Správa železnic počítá se zprovozněním Prvomájové na konci listopadu letošního roku. 

Podchod ve stanici
Na konci března letošního roku bude uzavřena stará část podchodu, dělníci se pustí do stavby druhé půlky podchodu před starou budovou. Cestující budou opět využívat provizorní lávku nad tratí, a to až do konce letošního prosince. 

Přejezd Na Betonce
K definitivnímu uzavření železničního přejezdu v centru Radotína, v ulici Na Betonce, dojde na konci listopadu 2022. Dojde k tomu poté, co se otevře tunýlek v Prvomájové. 

Podchod u restaurace Rozmarýn
Jeho otevření plánuje Správa železnic na konec dubna 2022.

Podchod z ulice na Betonce na třetí nástupiště
Zhotovitel zahájí práce na zprovoznění půlky podchodu s tím, že by mohla být polovina podchodu zpřístupněna do konce května 2022.

Lávka pro pěší a pro cyklisty přes Karlickou
Náhrada za zrušený přejezd Na Betonce a přerušení cyklostezky A11. Realizace 2022-2023. Lávka mezi zrušeným přejezdem a znovuotevřeným tunýlkem za restaurací Rozmarýn. 

Rekonstrukce stávající přístavby výpravní budovy
Dokončení v květnu 2023.

Nová nádražní budova
Práce na nové nádražní budově začnou v polovině roku 2022 a dokončení by mělo být v roce 2023.

Bike tower
Plánovaný termín realizace je prosinec 2023. Věž bude umístěna vedle stávající výpravní budovy. 

Prodloužení protihlukových stěn v ulici Ke Zděři
Práce budou dokončeny do konce stavby v prosinci 2022.
Zveřejněno: 21.01.2022 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 2348 x