Lávka a výpravní budova. Stavby zahájeny

Nová výpravní budova a lávka pro pěší a cyklisty. To jsou dvě stavby, které byly zahájeny v pondělí 19. září v prostoru železniční stanice Praha-Radotín.

Za radotínskou radnici se akce zúčastnil starosta Karel Hanzlík, místostarosta Miroslav Knotek a radní pro dopravu Petr Šiška. Správu železnic zastupoval Petr Kolář, náměstek ředitele pro investice ze Stavební správy západ a Michal Krošlák, správce stavby „Optimalizace trati Praha Smíchov (mimo)  - Černošice (mimo)“ rovněž ze Stavební správy západ.


Zahájení stavby lávky a výpravní budovy, 19.9.2022

➡️ Výpravní budova
V případě jednopodlažního objektu s odbavovací halou, pokladnami, toaletami, komerčními prostory a provozním zázemím byly v těchto dnech zahájeny stavební práce betonáží kotvících patek pro budovu. Z haly povede schodiště do podchodu, dále zde budou čtyři vstupy na ulici a dva na první nástupiště. Prosklená stavba naváže na stávající výpravní budovu, ve které je zázemí pro přednostu a obsluhu stanice i technologické zařízení.

Investorem stavby nového objektu je Správa železnic, zhotovitelem je společnost Strabag Rail, která projekt vysoutěžila s nabídnutou cenou 39,6 milionu korun bez DPH. Práce by měly trvat 14 měsíců, předpokládaný termín dokončení je prosinec roku 2023.

Vizualizace výpravní budovy na radotínském nádraží
Foto: Správa železnic Vizualizace výpravní budovy na radotínském nádraží
Foto: Správa železnic
Vizualizace výpravní budovy
Foto: Správa železnic

➡️ Lávka
Bezbariérová lávka určená pro pěší a cyklisty bude začínat kousek od železničního přejezdu Na Betonce a povede podél železničního mostu až k podchodu za restaurací Rozmarýn. Zde v současné chvíli dochází k přípravě místa pro umístění staveniště a vlastní zahájení stavebních prací se očekává začátkem října.

„Lávku, která nebyla součástí celého původního projektu modernizace trati, prosadila radotínská radnice kvůli zvýšení bezpečnosti chodců a cyklistů. Především rodiče školáků potěší, že se jejich děti dostanou bezpečně od nádraží a nového sídliště až ke školám,“ uvedl Karel Hanzlík.

Na sdružené investici se podílí Správa železnic a Hlavní město Praha. 

Projekt ukazuje, jak bude vypadat lávka určená pro pěší a cyklisty. Bude bezpečnou spojnicí mezi nádražím a areálem škol. 
Autor: Správa železnic
Projekt ukazuje, jak bude vypadat lávka určená pro pěší a cyklisty. Bude bezpečnou spojnicí mezi nádražím a areálem škol. 
Vizualizace: Správa železnic

Lávka pro pěší a cyklisty. Tabule s výkresem (pdf) 

Lávka, vizualizace Vizualizace nového mostu pro pěší a cyklisty přes Radotínský potok a rušnou silnici II. třídy
Autor: Doma je doma
Vizualizace lávky pro pěší a cyklisty. Díky ní se chodci bezpečně dostanou z centra městské části ke školním budovám nebo sportovním areálům.
Autor: Doma je doma/Petr Karas

Související články: 
👉 Radnice řeší se státem majetkový převod staré nádražní budovy. Na její rekonstrukci dostane 30 milionů
Zveřejněno: 20.09.2022 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1758 x