XI. Havelské posvícení tentokrát dvoudenní (11. – 12. října 2008)

Městská část Praha 16 pořádá pro své obyvatele i návštěvníky Radotína jedenáctý ročník Havelského posvícení, které se uskuteční 11. a 12. října 2008 před radotínskou radnicí a v přilehlých ulicích Václava Balého a Loučanská. Jde o tradiční akci nesoucí se ve staročeském duchu.

„Snad není troufalé říci, že za předchozích deset ročníků si akce získala ohlas nejen u radotínských občanů, ale i v širokém okolí. Srdečně proto zvu všechny občany k účasti na dalším, tentokrát již 11. Havelském posvícení," říká Mgr. Karel Hanzlík, starosta Městské části Praha 16. Do další dekády připravili organizátoři mnoho novinek.

Největší změnou je konání posvícení ve dvou víkendových dnech, 11. a 12. října. Posvícení bude zahájeno v sobotu 11. října v devět hodin mší svatou v kostele sv. Petra a Pavla. Prostor před radnicí a v přilehlých ulicích zaplní stánky s rozličným sortimentem, a to jak s výrobky tradičních řemesel, tak i občerstvením, sladkostmi, keramikou, bižuterií či kořením. Oproti předchozím zvyklostem bude kulturní program probíhat na dvou samostatných pódiích. U nich pak budou k dispozici i místa pro sezení a odpočinek.

Během víkendu se představí nejen kytarista Jan Matěj Rak, ale i několik dalších hudebních skupin: Charlie Band s členem legendární skupiny Olympic a radotínským občanem Milanem Peroutkou, Old Fashion Trio, Tandem Plus a Qjeten. Vystoupí i Třehusk, venkovská kapela z kraje kolem dolní Berounky hrající převážně staropražské a lidové písničky.

Program na pódiu před Gymnáziem Oty Pavla v Loučanské ulici zpestří vystoupení pěveckého souboru Gymnázia Oty Pavla, občanského sdružení Petrklíč nebo žáků tanečního oboru Základní uměleckého školy Klementa Slavického.
Ke správnému posvícení patří také šermíři (skupina historického šermu Rotyka) a divadelníci, kteří nebudou chybět ani v Radotíně. Především děti ocení pohádku Vodníkova Hanička v podání divadelního spolku Gaudium, dospělí zase jejich pořad Staropražské písně.

Součástí akce bude sobotní večerní Havelská zábava v Sokolovně, zahájení společné výstavy fotografií světoznámého kytaristy Štěpána Raka a jeho syna Jana Matěje Raka v Kulturním středisku a Den otevřených dveří v místní knihovně v Loučanské ulici.

Pozvánka na Havelské posvícení (jpg, 128 kB)

Zveřejněno: 26.09.2008 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 8178 x