Centrum se blíží finální podobě

Po změně pražského územního plánu, která proběhla loni na podzim, dokončují architekti detailní podobu nového radotínského centra. Stavba by měla začít na jaře 2023, hotová bude na konci roku 2024. 

Téměř sedmileté čekání na změnu územního plánu hlavního města Prahy skončilo na konci loňského roku. Díky tomu padla poslední velká překážka na cestě ke vzniku Centra Radotín. „Nyní se dostáváme do finální přípravné fáze. Architekti dokončují poslední detaily návrhů obytných budov, obchodní třídy, nového náměstí i celého okolí. Probíhají také práce na koncepci budovy radotínského úřadu,“ říká radotínský starosta Karel Hanzlík. 

Jisté už je, jakým způsobem proběhne vyrovnání mezi městskou částí a developerskou firmou. Radnice prodá developerovi své pozemky a ten na těchto parcelách postaví tři obytné domy, obchodní prostory, novou širokou obchodní třídu, parkovací místa i náměstí. A také mimo jiné zbaví půdu pod bývalou továrnou na akumulátory škodlivých látek, které tam zanechala průmyslová výroba. Obytné domy poté developer prodá majitelům nových bytů a vybudovaná hlavní třída, náměstí a upravený břeh Radotínského potoka připadnou zpátky Městské části Praha 16.

Pohled na nové centrum od potoka, do kterého bude možné na rozdíl od nynějška vstoupit. 
Vizualizace: www.sdar.cz.
Pohled na nové centrum od potoka, do kterého bude možné na rozdíl od nynějška vstoupit. 
Vizualizace: www.sdar.cz

O jaké částky se v rámci transakce mezi městskou částí a developerem jedná? Developerská firma si musí na koupi pozemků připravit bezmála 116 milionů korun. Z toho zhruba 44 milionů bude inkasovat radnice na svůj účet. Tuto sumu pak využije jako část investice do stavby nového úřadu, který vyroste na místě dnešní výtopny s mohutnými komíny. Kromě toho získá městská část 50 parkovacích míst pro obyvatele panelových domů za nákupním centrem Berounka, kde sídlí Albert nebo pošta. Podzemní parkovací stání budou mít hodnotu asi 25 milionů korun. Celkem tak městská část za pozemky vyinkasuje asi 70 milionů korun – část v peněžních prostředcích a část v parkovacích místech, které pak nabídne obyvatelům paneláků. 

Zbývajících téměř 50 milionů korun developerská firma investuje do úprav a zvelebení celé oblasti, které poté rovněž připadne do majetku městské části. Z toho pět milionů utratí za demolici stávajících objektů – například bývalé akumulátorky, kde dnes sídlí část radotínského úřadu. Zhruba stejnou sumu stavbaři vynaloží na dekontaminaci půdy pod bývalým průmyslovým areálem. Velkou sumu spolyká stavba a úpravy nové obchodní třídy a náměstí. Půjde o téměř 30 milionů. Dalších asi sedm milionů bude stát úprava komunikace na druhé straně obytných domů a také nábřeží Radotínského potoka, které se zazelená a přiblíží vodní tok obyvatelům a návštěvníkům centra.

Široká obchodní třída bude propojená s náměstím. 
Vizualizace: www.sdar.cz.
Široká obchodní třída bude propojená s náměstím. 
Vizualizace: www.sdar.cz

Nové centrum má pro Radotín zásadní význam. Poprvé v historii dostane městská část své jednoznačné centrum. Střed navíc vznikne na místě, které je dnes hodně zanedbané a v minulosti dostalo velkou ekologickou zátěž. Tu stavbaři odstraní. „Kromě toho využijeme skvělého napojení celého centra na zmodernizovanou železniční trať s novým nádražím. A díky lávce na severní straně lemující koleje a železniční most uděláme spojení mezi školami, sportovišti, centrem a nádražím mnohem bezpečnějším,“ říká starosta Radotína Karel Hanzlík.

Celou transakci ve spolupráci s developerskou firmou připravovala městská část dlouhou dobu. První návrhy na nové centrum se objevily už v 60. letech minulého století. V posledních letech radnice získala všechny důležité pozemky, do návrhu nové podoby využití bývalého průmyslového území zapojila řadu architektů i urbanistů a nakonec se úspěšně podařilo změnit pražský územní plán, aby stavba dostala zelenou. Vybrala developera, který v Radotíně nejdříve postavil první část projektu nového centra s bytovými domy mezi ulicemi Na Betonce a Prvomájovou. 

Developerská firma Doma je Doma spolu se společností VCES za získané pozemky zaplatí zhruba 116 milionů korun. Část půjde přímo na účet radnice, druhý díl v nefinanční podobě si vyžádají stavební práce na okolí centra. Za další prostředky vystaví tři bytové domy, podzemní garáže pro 200 aut a 16 obchodních prostorů. Připadnou jí pozemky, na kterých postaví 211 bytů. Když se vše propočítá, za jeden metr čtvereční pozemků zaplatí sumu blížící se 13 tisícům korun. „Částka ale nakonec bude podstatně vyšší, jelikož je dojednáno, že po zhodnocení nám investor vrátí pozemky veřejného vybavení a ponechá si jen ty pod stavbami s byty, obchody a garážemi,“ uvádí místostarosta Miroslav Knotek. 

Při přípravě Centra Radotín se radnici podařilo časově sladit také další stavby, které s projektem na náměstí Osvoboditelů sousedí. Technická správa komunikací v rámci úpravy křižovatky pod Korunou právě buduje napojení celého prostoru na silniční síť. Radnice rovněž dohodla se Správou železnic stavbu nového podchodu, který usnadní přístup k nádraží. Podél kolejiště navíc vznikne nová lávka pro pěší. Projekt nezapomíná ani na parkování na ulicích lemujících nové budovy s byty a obchody. Objeví se na nich okolo stovky míst, část z nich bude s krátkodobým režimem stání.
Petr Buček

Zveřejněno: 21.06.2021 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 4021 x