Volební manuál

Vážení spoluobčané,
počátkem měsíce října přistoupíme k volebním urnám a budeme volit své zástupce do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.


Termín voleb
Hlasovací lístky
Kdo může volit
Voličské průkazy
Hlasování v karanténě (covid-19)
Ve volební místnosti
Úprava hlasovacího lístku
Volební okrsky a volební místnosti


Termín voleb
  • volby se konají na území České republiky ve dnech 8. a 9. října 2021,
  • volební místnosti budou otevřené v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin,
  • hlasuje se i v zahraničí na zastupitelských a konzulárních úřadech České republiky,
  • volič hlasuje v tom volebním okrsku, kde je přihlášen k trvalému pobytu,
  • výjimkou jsou voliči hlasující na voličský průkaz nebo voliči nacházející se v době voleb v nemocnici, ústavu sociální péče nebo jiném obdobném zařízení,
  • voličské průkazy se pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky vydávají nejdříve 15 dnů přede dnem voleb tj. 23. září 2021. 

Hlasovací lístky

  • hlasovací lístky obdrží voliči do svých schránek nejpozději 3 dny před volbami
  • v případě, že hlasovací lístky volič neobdrží do uvedeného termínu, může si je vyzvednout na ÚMČ Praha 16 na Oddělení evidence obyvatel a osobních dokladů nebo je obdrží ve dnech voleb přímo ve volební místnosti.

Kdo může volit

  • voličem je státní občan ČR, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku 18 let,
  • překážkami ve výkonu volebního práva jsou zákonem stanovená omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu nebo omezení svéprávnosti k výkonu volebního práva.
Voličské průkazy
  • o voličský průkaz si může volič požádat od vyhlášení voleb u obecního úřadu (magistrátu, městského úřadu, úřadu městyse, úřadu městské části nebo městského obvodu územně členěného statutárního města, úřadu městské části hlavního města Prahy) v místě trvalého pobytu voliče a nově také na Portálu Pražana.
  • volič zapsaný v zahraničí do zvláštního seznamu voličů může požádat pouze příslušný zastupitelský nebo konzulární úřad.

ÚMČ Praha 16, Oddělení evidence obyvatel a osobních dokladů vydá voličský průkaz voliči, který je u tohoto úřadu zapsán v seznamu voličů pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Podání žádosti o vydání voličského průkazu může být učiněno:

  1. osobně – do 6. října 2021 do 16.00 hodin; volič se dostaví na úřad, prokáže svoji totožnost a úřad o žádosti učiní úřední záznam,
  2. podáním v písemné nebo elektronické podobě s doručením úřadu do 1. října 2021
a) na listině opatřené úředně ověřeným podpisem voliče, nebo
b) v elektronické podobě prostřednictvím datové schránky voliče.

Předání voličského průkazu:

nejdříve 15 dní přede dnem voleb – od 23. září 2021

  1. osobně voliči,
  2. osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu,
  3. zasláním voliči do vlastních rukou nebo
  4. na základě žádosti lze zaslat i na adresu zastupitelského úřadu, kde se volič rozhodl hlasovat.

Na voličský průkaz může volič hlasovat v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky nebo ve zvláštním volebním okrsku v zahraničí.

Žádost o vydání voličského průkazu pro volby do PSP ČR, 8. - 9. října 2021 (pdf, 152 kB)

Hlasování v karanténě (covid-19)

Voliči, kteří v době voleb budou v karanténě/izolaci z důvodu nemoci covid-19, mohou využít speciální způsoby hlasování, a to hlasování u volebního stanoviště (tzv. drive-in) ze silničního motorového vozidla, hlasování z pobytového zařízení, které bylo z důvodu covid-19 uzavřeno a hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. 

POZOR: zvláštní způsoby hlasování se použijí, bude-li dne 15. září 2021 trvat stav pandemické pohotovosti nebo nouzový stav vyhlášený alespoň pro část území České republiky z důvodu ohrožení zdraví šířením onemocnění covid-19. 

Více informací o možnostech hlasování v karanténě naleznete ZDE.

Ve volební místnosti
  • Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné.
  • Volič po vstupu do volební místnosti prokáže okrskové volební komisi svou totožnost, buď platným občanským průkazem, nebo platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky anebo cestovním průkazem. 
  • Po prokázání totožnosti volič obdrží úřední obálku, se kterou se odebere za zástěnu, do místa určeného pro úpravu hlasovacích lístků, kde do ní vloží upravený hlasovací lístek. Následně tuto obálku vhodí do volební urny.
  • Neprokáže-li volič svou totožnost a státní občanství České republiky potřebným dokladem, nebude mu hlasování umožněno.
  • Z tohoto důvodu upozorňujeme voliče, že se změnou zákona o občanských průkazech nebude již možné požádat v době konání voleb, tak jako tomu bylo v minulosti, o vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů v souvislosti s výkonem volebního práva. 
  • Proto je nutné si včas zajistit platný doklad totožnosti. 
Úprava hlasovacího lístku
  • Úpravu hlasovacího lístku může volič provést přímo v prostoru k tomu vymezeném, za zástěnou nebo si je může přinést upravené již z domova a za zástěnou je již pouze vloží do úřední obálky.
  • Volič vloží do úřední obálky jeden hlasovací lístek. Na hlasovacím lístku, který vkládá do prázdné úřední obálky, může zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u 4 kandidátů uvedených na témže hlasovacím lístku vyznačit, kterému z nich dává přednost (udělení preferenčního hlasu).
  • Volič musí dbát na to, aby do úřední obálky vložil pouze jeden hlasovací lístek, jinak je hlas voliče neplatný.
  • V prostoru za zástěnou – určeném pro úpravu hlasovacích lístků nesmí být nikdo s voličem přítomen ani člen okrskové volební komise. Pouze s voličem, který sám nemůže upravit hlasovací lístek pro tělesnou vadu nebo nemůže číst či psát, může být přítomen jiný volič, který mu pomůže lístek upravit a vložit do obálky.
  • Volič rovněž může ze závažných zdravotních důvodů požádat, aby své volební právo mohl uskutečnit mimo volební místnost – doma. Požádat může před volbami na ÚMČ Praha 16, u Odboru občansko-správního a ve dnech voleb přímo u okrskové volební komise. Na takovouto žádost vyšle okrsková volební komise své dva členy s přenosnou schránkou přímo do místa bydliště voliče. Okrsková volební komise však může vysílat své členy s přenosnou volební schránkou pouze v rámci svého volebního okrsku.
Volební okrsky a volební místnosti

Městská část Praha 16 (Radotín) má 8 volebních okrsků.
  1. Volební okrsek č. 16001
    Dům Pečovatelské služby, K Cementárně 1522/1c, Praha 5 – Radotín
    Telefon: 725 524 914
    Pro voliče bydlící v oblasti Edenu na adrese:
    Častonická, Hadravská, Jarkovská, K Cementárně, Kejnická, Ledvická, Na Cikánce, Pod Klapicí, Pod Velkým hájem, Prvomájová - č. or. lichá čísla 1–9 (stará zástavba), Safírová, Slavičí, Slinková, Strážovská – č. or. 3–17 a 2–6, U Drážky, U Učiliště, V Edenu, V sudech, Vápenná, Vinohrady.

  2. Volební okrsek č. 16002
    Kulturní středisko Radotín, náměstí Osvoboditelů 44/15, Praha 5 – Radotín
    Telefon: 725 524 879
    Pro voliče bydlící v oblasti Viniček na adrese:
    Dehtínská, Javořická, Jelenovská, Karlická, Kolová, Lošetická, Na Krupičárně, Na Viničkách, Na Výšince, nám. Osvoboditelů – stará zástavba u parku, Nýrská, Otínská, Příbramská, Staňkovka, U Starého stadionu, U Viniček, Vojetická, Zderazská, Zdická.

  3. Volební okrsek č. 16003
    Sportovní hala, U Starého stadionu 1585/9, Praha 5 – Radotín
    Telefon: 725 524 834
    Pro voliče bydlící v oblasti Sídliště na adrese: 
    Sídliště, Týřovická.

  4. Volební okrsek č.  16004
    Základní škola Radotín, přístavba u budovy školní jídelny, Loučanská 1112/3, Praha 5 – Radotín
    Telefon: 725 524 820
    Pro voliče bydlící v oblasti od Horymírova náměstí po Rymáň na adrese:
    Horymírovo náměstí, V. Balého, Felberova, Ježdíkova, K Berounce, K Lázním, Ke Zděři, Loučanská, Macháčkova, Na Rymáni, nám. Sv. Petra a Pavla, Stadionová, Zítkova.

  5. Volební okrsek č. 16005
    Budova bývalé pečovatelské služby, Na Benátkách 461/7, Praha 5 – Radotín
    Telefon: 725 524 348
    Pro voliče bydlící v oblasti Benátek na adrese:
    Josefa Kočího, K Přívozu, Kraslická, Matějovského, Na Benátkách, Nýřanská, Šárovo kolo, Tachovská, U Jankovky, V Parníku, Věštínská, Vrážská, Výpadová, Zbynická.

  6. Volební okrsek č. 16006
    Restaurace Pivní sanatorium, Štěrková 549/15, Praha 5 – Radotín
    Telefon: 725 524 823
    Pro voliče bydlící v oblasti Lahovské na adrese:
    Chatová, Jarmily Novotné, K Višňovce, Kalabisova, Minerální, Otěšínská, Plánická, Pod Lahovskou, Radkovská, Sobětická, Solná, Strážovská – mezi č. or. 63–123 a 58–78 včetně č.p. 2141, Strunkovská, Topasová, U Sanatoria - č. or. 11-45 a 26-52, Živcová.

  7. Volební okrsek č. 16007
    Sokolovna TJ Sokol Radotín, Vykoukových 622/2, Praha 5 – Radotín
    Telefon: 725 524 703
    Pro voliče bydlící v oblasti Říhák na adrese:
    Achátová, Ametystová, Býšovská, Čedičová, Grafitová, Jaspisová, Na Betonce – mezi č. or. 7–17, mezi č. or. 2–24 včetně event. č. 2098 (stará zástavba), Na Říháku, Prvomájová – mezi č. or. 18–36, mezi č. or. 11–47, Strážovská – mezi č. or. 8–56 a mezi č. or. 19–61, Štěrková, U Sanatoria mezi orient. č.  1–9 a mezi č. or. 6-22, U Vápenky, Vindyšova, Vykoukových.

  8. Volební okrsek č. 16008
    Prostory nového Kulturně komunitního centra Koruna, náměstí Osvoboditelů, Praha 5 – Radotín
    Telefon: 725 524 976
    Pro voliče bydlící v oblasti Nového sídliště na adrese:
    Na Betonce (nová zástavba), Prvomájová – č. or. sudá 2–16 (nová zástavba), náměstí Osvoboditelů nová zástavba.

Informace týkající se voleb v Městské části Praha 16 poskytne Úřad městské části, Odbor občansko správní, nám. Osvoboditelů 21, Praha – Radotín:

Zveřejněno: 07.09.2021 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 2542 x