Radotín si připomněl vznik republiky pietou

28. října oslavíme 105. výročí vzniku samostatného československého státu. Městská část Praha 16 proto i letos uspořádala pietní akt u pomníku, který je umístěn v parku na náměstí Osvoboditelů.

Slavnostní akt se tak jako v předchozích letech konal v předstihu. Důvodem je spolupráce s radotínskou základní školou, protože tento významný mezník v dějinách našeho státu je důležité připomínat i mladším generacím. 



Kromě starosty Karla Hanzlíka, místostarosty Miroslava Knotka a tajemníka úřadu Pavla Jiráska, se pietního aktu zúčastnili i žáci devátého ročníku místní základní školy. Na vzpomínkovou a symbolickou akci dorazili s Jiřím Riedlem, který je zástupcem ředitele školy, ale také kantorem dějepisu. Po krátkém projevu radotínského starosty o tom, že demokracie a svoboda není samozřejmostí ani v této době a že je potřeba tyto hodnoty hájit a chránit, zazněla i státní hymna. Tu s dívčí polovinou třídy nacvičila Kateřina Engelberthová, učitelka hudební výchovy.

Na pomník byly položeny květinové věnce. Vzpomínka byla věnovaná všem 52 hrdinům, kteří padli během 1. světové války a jejichž jména jsou vytesána na památníku.

Znáte příběhy z pomníku? Letopisecká komise připravila několik článků, v nichž se můžete začíst do životních příběhů lidí, kteří zahynuli během první světové války:
Okolí pomníku na náměstí Osvoboditelů se letos dočkalo drobnějších změn. Přibyl květinový lem trvalek i letniček, hortenzií, levandulí, rudbekií a ozdobných travin. 

Smuteční kyticí byl ozdoben i nedaleký Strom republiky. Ten vysadila městská část společně s místní letopiseckou komisí v roce 2018. Další věnce a květiny dnes po Radotínu rozvezly technické služby. Jsou například u stromů republiky před radnicí nebo u pomníku Na Cikánce.
Zveřejněno: 25.10.2023 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1022 x