Z Bavorska: dokončená školka a rozestavená škola

Uctění památky zemřelého kolegy i další rozvoj partnerské spolupráce. To i prohlídka staveb školských areálů bylo na programu krátké pracovní návštěvy vedení radotínské radnice v partnerském městě Radotína.

Pracovní cestu po dlouhé odmlce - způsobené pandemií koronaviru a dlouhými měsíci nekončících opatření včetně omezení přeshraniční spolupráce - podnikli ve čtvrtek 28. července zástupci Městské části Praha 16 pod vedením starosty Karla Hanzlíka.

Burglengenfeld, 28.7.2022

Společně s místostarostou Miroslavem Knotkem a tajemníkem úřadu Pavlem Jiráskem se nejprve zastavili na hřbitově v Leonbergu, kde položením kytice a tichou vzpomínkou uctili památku tajemníka burglengenfeldského úřadu Thomase Wittmanna, který zemřel náhle letos v zimě a na jehož pohřeb nebylo možné kvůli tehdejším opatřením přijet.



Následný program již byl standardní a plně pracovní: na radnici je přivítal 1. místostarosta Josef Gruber a jeho kolegyně a kolegové, včetně nové tajemnice úřadu. Hlavním cílem návštěv je ale inspirace a nové aktivity a stavby - tentokráte byla prohlídka města zaměřena na školské areály, kterými hosté prošli pod vedením šéfa městských investic Franze Hanedera. Bavorským přátelům se podařilo přes "koronavirové časy" postavit ve spolupráci s místním Červeným křížem zcela novou mateřskou školu a zásluhou akčního přístupu také rozestavět novou budovu místní základní školy - ta bude provedena v mimořádném stylu a bude sloužit pro nový, alternativní přístup k výuce žáků - místo všech dětí v jedné třídě a učících se pouze od svého učitele je více kladen důraz na samostatnost, práci ve skupinách a řešení samostatných úkolů třeba úplně mimo kmenovou učebnu ve velkém, přirozeně prosvětleném centrálním sále.

Ale podobně jako v ČR, tak i v Německu nyní řeší problematiku financování probíhajících staveb. Zakázku burglengenfeldská radnice vysoutěžila za 11 milionů eur a dostala na ni dotaci od bavorské vlády téměř 8 milionů, zbytek financuje město. Již nyní, když je hotová hrubá stavba, náklady, kvůli vysoké inflaci a skokovému nárůstu cen stavebních materiálů, vyskočily na nejméně 16 milionů eur - a tamější samospráva bude muset šetřit, aby byl projekt řádně dokončen a zaplacen. I Praha 16 se bude muset s něčím podobným popasovat při připravované dostavbě radotínské školky na náměstí Osvoboditelů, která by měla v brzké době díky již získaným dotacím začít. 

Příští setkání s kolegy z partnerského města bude na radotínské půdě - jako každý rok i letos přijedou na Havelské posvícení, které své návštěvníky přivítá 8. a 9. října. A setkání bude o to důležitější, že současně s ním proběhne i oslava 30 let partnerské spolupráce mezi oběma městy.
Zveřejněno: 01.08.2022 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1773 x