První adventní koncert s Markétou Fassati

První adventní neděli přivítal Radotín koncertem připraveným Městskou částí Praha 16 v evangelickém kostele v ulici Na Betonce. Vystoupila na něm světoznámá sopranistka Markéta Fassati s doprovodem. 

Program zahájil společně s farářem sboru Českobratrské církve evangelické Petrem Špirkem radotínský starosta Karel Hanzlík, který všem přítomným popřál pokud možno klidné a pohodové chvíle v jinak hektickém čase plném předvánočního shonu. Poté k sobě přizval všechny vystupující i Ladislava Damaška, ředitele radotínského závodu Českomoravského cementu, partnera cyklu adventních koncertů od jejich počátku. Letos jde již o 17. cyklus předvánočních koncertů. A právě ředitel Damašek mohl zapálit první svíci na adventním věnci.



Zcela zaplněný kostel pak ovládla sopranistka a radotínská občanka Markéta Fassati v doprovodu Jiřiny Marešové (klavír) a Jakuba Janského (housle). Vedle tradiční melodie Ave Maria od G. Cacciniho zaznělo mnoho skladeb či jejich variací, jež radotínský kostel přivítal poprvé. Vedle děl skladatelů W. A. Mozarta a J. S. Bacha to byla především část symfonie č. 9 Z Nového světa (Largo) Antonína Dvořáka. Zazněly však také ukolébavky, u nichž Markéta Fassati zdůraznila, jak ráda je zpívá i svým malým dcerkám.

Vánoční atmosféru pak vykouzlily barokní koleda Chtíc, aby spal Adama Václava Michny z Otradovic i zmiňovaná Zdrávas Maria, jež zaznívá i na zcela novém albu radotínské sopranistky pojmenovaném právě Ave Maria. 

Adventní program připravený radotínskou radnicí pokračuje:
  • 10. prosince v Kulturně komunitním centru Koruna od 11 hodin vánočním jarmarkem a od 17 hodin koncertem kytarového mistra prof. Štěpána Raka,

  • 17. prosince na náměstí Sv. Petra a Pavla od 13 hodin adventním trhem a od 15 hodin Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby v kostele sv. Petra a Pavla.      
Zveřejněno: 05.12.2023 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 436 x