Radotín hledá nové logo

Nejednotná vizuální prezentace. To je nedostatek, který radotínské radnici komplikuje komunikaci nejen směrem k veřejnosti, ale i návštěvníkům nebo partnerům. Městská část Praha 16 je také jednou z posledních velkých městských částí hlavního města, která nemá zpracovaný jednotný vizuální systém, který by dobře fungoval i pro digitální řešení. 

Návrhy loga Městské části Praha 16, resp. Radotína
Znak Městské části Praha 16Městská část se v současné době prezentuje pouze heraldickým znakem. Ten ovšem pochází z roku 1971, ještě tři roky před tím, než se Radotín stal součástí hlavního města Prahy. 

➡️ Více o znaku městské části 



Radnice proto oslovila grafické studio Grafixon, které vytvořilo čtyři návrhy. Vycházejí nejen z označení městské části „Radotín“, z původního znaku, jehož autorem byl heraldik a radotínský občan Karel Liška, ale také z industriálních dominant nacházejících se na radotínském území. 

O návrzích nechá radnice hlasovat veřejnost. Anketa bude probíhat až konce září. Návrh s nejvyšším počtem hlasů projedná rada městské části, grafické studio následně zpracuje manuál jednotné vizuální identity, s jejímiž prvky se budou občané setkávat v každodenní praxi. Nový styl se postupně propíše do všech komunikačních kanálů, tiskovin a kompletního brandingu radnice. 

Popis jednotlivých návrhů:

  1. Návrh loga č. 1: OriginalNávrh č. 1: Original
    Návrh loga je inspirován tradiční značkou označující originalitu loga nebo značky. V přeneseném slova smyslu říká, že Radotín je jedinečný a nenapodobitelný.

    ➡️ Praha 16 (Radotín) - prezentace, varianta Original



  2. Návrh loga č. 2: "O"Návrh č. 2: "O"
    Stylizované písmeno „O“ je inspirováno symbolem z městského erbu. Spojuje v sobě dva významy. Vnější ozubené kolo charakterizuje průmyslový základ města, vnitřní uspořádání je inspirováno vodním kolem. 
    ➡️ Praha 16 (Radotín) - prezentace, varianta "O"


  3. Návrh loga č. 3: "R"Návrh č. 3: "R"
    Základem grafického prvku je stylizované písmeno „R“. Jeho podoba připomíná industriální siluety budov cementárny nebo mostní konstrukci Radotínského mostu. Inspirací pro stylizaci symbolu byl i profil jedoucího vlaku, případně je možné najít podobný tvar i na lávkách, ať už přes řeku Berounku nebo novou lávku spojující centrum, modernizované nádraží s podchodem pod železniční tratí a oblastí kolem škol a sportovišť.
    ➡️ Praha 16 (Radotín) - prezentace, varianta "R"


  4. Návrh loga č. 4: Slunce - mlýnské kolo Návrh č. 4: "Slunce"
    U tohoto návrhu se grafik inspiroval zejména symbolem z erbu. V barevném pojetí jednotlivé segmenty symbolizují průmysl, vodu, mlýnská kola, kameny a vycházejí také z ozubeného kola na červeném pozadí původního erbu. Symbol také může připomínat kormidlo lodi, což odkazuje na přítomnost řeky Berounky. Pozitivní emoce vyvolává tvar slunce.
    ➡️ Praha 16 (Radotín - prezentace - varianta "Slunce"
Zveřejněno: 18.07.2024 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1026 x