Kámen připomíná povodeň roku 1872

Pamětní kámen odkazující na povodeň v roce 1872, má opět své místo na mostě u Horymírova náměstí. Při demolici původního mostního objektu v září 2020 byl kamenný kvádr s letopočtem vybourán. Z technických důvodů ho ale nebylo možné umístit ve stejné výšce, na kterou dosáhla tehdejší hladina vody.

Původně byl součástí kamenné zdi starého železničního mostu postaveného v roce 1862, blíže k potoku. Byl ale zachráněn a 9. prosince 2020 umístěn mezi obložením opěrné zdi na opačné straně ulice. I příštím generacím tak bude dál připomínat událost, na kterou se téměř zapomnělo. 

Povodí Berounky totiž na konci května 1872 postihly velké povodně. Jejich příčinou byly vydatné přívalové deště na celém toku řeky. Šlo o mimořádnou katastrofu, při níž mělo v povodí řeky přijít o život více než dvě stě lidí a zničeno mělo být okolo dvou set domů. V Radotíně povodeň strhla ochrannou hráz na Rymáni, poškodila železniční náspy, mlýnský náhon, zničila úrodu na polích a napáchala mnoho dalších škod na majetcích. 

Zveřejněno: 11.12.2020 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 3436 x